Μαζικός αγώνας της κοινωνίας να ανατραπούν τώρα οι μακάβριες πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παραδίδει τη φύση στα καταστροφικά σχέδια κάθε λογής «επενδυτών»

0

Χρήματα για την πολιτική προστασία, όχι για την καταστολή και την αστυνομία!

Η ασύλληπτη καταστροφή που βιώνει σήμερα ο λαός και ο τόπος από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε ακόμη σε ολόκληρη τη χώρα δεν επιτρέπει να παραπέμψουμε την διερεύνηση των αιτίων της στον ιστορικό του μέλλοντος. Μόνο τις πρώτες μέρες του Αυγούστου 2021 έχουν καεί 92.810 στρέμματα, ενώ από τις αρχές του 2021 κάηκαν πάνω από 227.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) σε αύξηση κατά 180% της έκτασης των καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020.

Tο μέγεθος της καταστροφής είναι ανυπολόγιστο. Οι πύρινες εστίες μαίνονται με διαρκείς αναζωπυρώσεις επί ημέρες κατά μήκος της χώρας, από την Αττική (Βαρυμπόμπη, Δροσοπηγή, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Κρυονέρι), την Εύβοια, την Μεσσηνία, την Ηλεία, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Κω, τη Ρόδο, τη Λακωνία, έως την Κρήτη. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν οδηγώντας στην εξαφάνιση των δασών στην Αττική, και την ανατροπή της δασικής γεωμορφολογίας ολόκληρων περιοχών όπως η Εύβοια ή η Πελοπόννησος. Χαρακτηριστικά, η εκτίμηση της καμένης έκτασης στην Εύβοια, με βάση τις ενεργές εστίες από 3/8 μέχρι και Παρασκευή 6/8, είναι περίπου 70.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 30.000 είναι δάσος.

Η έκταση της ζημιάς είναι τέτοια που γίνεται στάχτη τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ιδιαίτερου κάλλους εκτάσεις προστατευόμενες ως περιοχές Natura στην Εύβοια, ενώ απειλούνται μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, που ακόμη και εάν σωθεί, η καταστροφή του περίχωρου σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων έχει προκαλέσει μακροπρόθεσμη υποβάθμιση στο μνημείο και την αξιοποίησή του. Παράλληλα με την εξαφάνιση των πνευμόνων πρασίνου στην ύπαιθρο, σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, ολόκληρα οικοσυστήματα καταστράφηκαν εν μία νυκτί, ζωικοί πληθυσμοί και πληθυσμοί πουλιών εξαφανίστηκαν. Σε μια τέτοια καταστροφή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλεί το λαό. Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδης και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Χαρδαλιάς, αλληλοσυγχαίρονται για τα επιτελικά σχέδια και την «επιτυχία» των επιχειρήσεών τους. Την ίδια ώρα, ο κόσμος πνίγεται επί μέρες από την πυκνή διασπορά καρκινογόνων σωματιδίων στις πόλεις και στις πυρόπληκτες περιοχές ο λαός καλείται να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Οι υλικές ζημιές για τους πυρόπληκτους κατοίκους είναι και αυτές τεράστιες. Εκατοντάδες σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χάθηκαν, δηλαδή κόποι μιας ζωής που οδηγούν στην αστεγία και την ανέχεια, αλλά και την οικονομική και παραγωγική καταστροφή ολόκληρων περιοχών, ιδίως των πυρόπληκτων αγροτικών περιοχών. Μπροστά σε αυτά το επίδομα ενίσχυσης της τάξης των 600 ευρώ που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι σκέτη κοροϊδία και χλεύη των πληγέντων.

Η αποτυχία ελέγχου της κατάστασης είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η έκταση που πήραν οι πυρκαγιές και η σοκαριστική αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έστω και μία εστία προτού καταπιεί ολόκληρα δάση και οικισμούς δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε και αναπόφευκτη και ειδικά σε συνθήκες άπνοιας όπως αυτές που επικρατούσαν. Είναι αντικειμενική συνέπεια της πολιτικής που συνειδητά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της εκλογής της. Καμία δικαιολογία δεν μπορούν να βρουν στις υψηλές θερμοκρασίες ή την κλιματική αλλαγή. Μια κυβέρνηση που ενεργητικά προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα που προκαλούν την κλιματική κρίση δεν μπορεί να την επικαλείται για να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Άλλωστε, οι επιστήμονες σε διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο είχαν προειδοποιήσει για το ξέσπασμα τέτοιων καιρικών φαινομένων οξυμένου καύσωνα. Ειδικά στη χώρα μας, ο ερχομός μιας παρατεταμένης περιόδου καύσωνα είχε αναγγελθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία. Ειδικά μετά τις μεγάλες κακοκαιρίες του χειμώνα (Μήδεια, Ιανός), η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει και για την επικίνδυνη συγκέντρωση υπολειμμάτων και φυσικών υλικών, που υπό τις συνθήκες ανομβρίας μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη για ανεξέλεγκτες φωτιές.

Εν πλήρη γνώση του αυξημένου κινδύνου, η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να αδρανήσει. Ενώ εκμεταλλεύτηκαν ξεδιάντροπα την τραγωδία της εκατόμβης νεκρών στο Μάτι, με τις τεράστιες ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να ανέλθουν στην εξουσία, σήμερα και σε μια περίοδο που η πολιτική προστασία έχει αναδειχθεί σε καίριο παράγοντα επιβίωσης του λαού, επιδεινώνουν την κατάσταση με την πολιτική τους. Το δραματικό αποτέλεσμα των δεκαετιών μνημονιακών περικοπών και της λιτότητας στις υπηρεσίες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, αναπτύσσει σήμερα τραγικές επιπτώσεις. Τα επίγεια και αεροπορικά μέσα πυρόσβεσης είναι προφανές ότι δεν επαρκούν και δεν είναι συνολικά διαθέσιμα να επιχειρούν συγχρόνως σε περισσότερες εστίες φωτιάς. O στόλος πυροσβεστικών είναι τραγικά μικρός και απαρχαιωμένος, καθώς από τα 3.300 πυροσβεστικά οχήματα (εκ των οποίων 1.950 υδροφόρα), το 40% είναι πάνω από 20 ετών και το 30% είναι από 10 έως 20 ετών. Ο στόλος αεροσκαφών της πυροσβεστικής περιλαμβάνει αεροσκάφη ηλικίας 30 έως 40 ετών. Πολλά δε από τα υπάρχοντα αεροπλάνα τύπου καναντέρ είναι ακατάλληλα να επιχειρούν σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών κελσίου, όπως αυτές που επικρατούν σήμερα.

Η έλλειψη στις τωρινές πυρκαγιές ήταν τέτοια, που οδήγησε στην αδυναμία έγκαιρου περιορισμού της φωτιάς στην Εύβοια και αλλού, αφού η κυβέρνηση είχε κατευθύνει όλη την ανεπαρκή πυροσβεστική δύναμη στην Αττική και τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, εγκαταλείποντας στην τύχη τις εστίες της επαρχίας.

Η κυβέρνηση έχοντας επίγνωση της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την κατάσταση του πύρινου κινδύνου, εξάντλησε τη δουλειά της πολιτικής προστασίας και την κινητοποίηση του κράτους μόνο για την εκκένωση των πόλεων, χωριών και οικισμών ώστε να αποφευχθεί μια τραγική εξέλιξη όπως στο Μάτι.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των πυροσβεστών είναι τραγικά χαμηλός και τα κενά τεράστια, που δεν καλύπτονται ασφαλώς από τους ελάχιστους εποχιακούς πυροσβέστες που προσελήφθησαν μετά την φωτιά στο Μάτι. Αυτοί οι εργαζόμενοι, που διατρέχουν κίνδυνο ζωής και μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας (εγκαύματα, αναπνευστικά) για να σβήσουν τις πυρκαγιές, είτε εργάζονται εποχιακά με ελαστικές σχέσεις, είτε εκτός της αντιπυρικής περιόδου παίρνουν μισθούς πείνας της τάξης των 300-400 ευρώ. Γι’ αυτό και στις πυρόπληκτες περιοχές «επιχειρούσαν» περισσότεροι αστυνομικοί από όχι πυροσβέστες, αφού αυτό είναι το σώμα που έχει σε αφθονία πια η χώρα μας. Η καταστροφή της φύσης, των δασών, της περιουσίας, του λαού τους αφήνει παγερά αδιάφορους, φτάνοντας σε σημείο ένας Πρωθυπουργός που μόλις δήλωσε (μάλλον … μετριοπαθώς) στο Πόθεν Έσχες 36 ακίνητα, να δηλώνει προς τους πολίτες «τα δάση και τα σπίτια ξαναγίνονται»!

Παράλληλα, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις επένδυαν στην καταστολή των πυρκαγιών αντί να ενισχύσουν την πρόληψη και την δασοπροστασία, σε μια χώρα με δασική κάλυψη της τάξης του 55-60%.  Η επιλογή της διάσπασης του συστήματος πρόληψης και πυρόσβεσης μεταξύ της δασικής υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεσμοθετήθηκε το 1998, είναι προφανές ότι έχει αποτύχει υποβαθμίζοντας την πρώτη και τη λειτουργία της πρόληψης. Όπως δεν επαρκεί ο αριθμός των πυροσβεστών, αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση όσον αφορά στην απασχόληση δασολόγων, γεωπόνων, υπαλλήλων και προσωπικού καθαρισμού δασικών εκτάσεων, και σειράς επιστημονικών και επαγγελματικών ειδικοτήτων στην δασική υπηρεσία και το δημόσιο που να καθιστούν δυνατό έναν σοβαρό σχεδιασμό. Ένας τέτοιος σχεδιασμός απαιτεί την παρακολούθηση των δασικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, των κλιματικών εξελίξεων, των βιομηχανικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και των επιπτώσεών τους στην όξυνση των κινδύνων πυρός ή πλημμυρών, την συντονισμένη και εμπεριστατωμένη ανάπτυξη αντιπυρικών ζωνών, την ανάπτυξη δυνάμεων και υποδομών δασοπροστασίας, τη διενέργεια καθαρισμών από υλικά που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Η κυβέρνηση δίνει άφθονο χρήμα στην καταστολή αφήνοντας την πολιτική προστασία στο έλεος του καιρού και της τύχης

Την ίδια ώρα που η δασοπυρόσβεση και η πυροπροστασία υποβαθμίζονται σε μια χώρα με γνωστό πάγιο πρόβλημα πυρκαγιών, η κυβέρνηση ξοδεύει προκλητικά πακτωλό χρημάτων για την καταστολή, τον αυταρχισμό, ή την «εξόφληση γραμματίων» στα αργυρώνητα ΜΜΕ. Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και την επικίνδυνη αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση δε δίστασε να προχωρήσει το διαγωνισμό για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών που θα συγκροτήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πάνω από 30.000.000 ευρώ θα ξοδευτούν για ένα σώμα 1000 ειδικών φρουρών που αποκλειστική απασχόληση θα έχει την αστυνόμευση της πανεπιστημιακής ζωής και την καταστολή του φοιτητικού κινήματος.  Από την αρχή της εκλογής της, η κυβέρνηση με την εποπτεία του υπουργού της βίας Χρυσοχοΐδη, έχει προσλάβει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς, οπλίτες και συνοριοφύλακες. Έχει δαπανήσει εκατομμύρια για να εξοπλίσει την ΕΛΑΣ με εκατοντάδες καινούρια περιπολικά, τζιπ, μηχανές, ελικόπτερα, εξοπλισμό καταστολής, παρακολούθησης των πολιτών, drones, ειδικούς μηχανισμούς ελεγχόμενης εισόδου μέσα στα πανεπιστήμια κ.ά. Την ίδια στιγμή, με βάση τις δηλώσεις Χαρδαλιά, στις 3/8 επιχειρούσαν μόλις 766 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 520 στη Βαρυμπόμπη και μόλις 239 πυροσβεστικά οχήματα (τα 150 στη Βαρυμπόμπη).

Ακόμη, μια γενναία αύξηση των δαπανών για τη δασοπροστασία και την ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στα δώρα, τις «αποζημιώσεις» και απαλλαγές που το κράτος μόνο μέσα στην πανδημία έδωσε απλόχερα σε ΜΜΕ, αεροπορικές, κλινικάρχες, κατασκευαστικές και πολυεθνικούς ομίλους για τη «χασούρα» τους από την πτώση του τζίρου λόγω πανδημίας. Παράλληλα, μόνο μέσα στο 2020 η κυβέρνηση προχώρησε σε σύναψη δημοσίων συμβάσεων προμηθειών στρατιωτικού και πολεμικού εξοπλισμού αξίας της τάξης των 15 δις. ευρώ. Αντίθετα, το 2020 τα δασαρχεία έλαβαν προϋπολογισμό μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα για έργα αντιπυρικής θωράκισης, ενώ ζήτησαν συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ.  Συνεπώς, είναι προφανές ότι η εξέλιξη των πυρκαγιών σε ανεξέλεγκτη καταστροφή δεν ήταν αναπόφευκτη, αλλά η αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, που με πλήρη επίγνωση αποδέχθηκε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης.

Είναι ζωτικής πλέον σημασίας για το λαό να ανατραπεί η κυνική κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ηττηθεί συνολικά η μακάβρια πολιτική της. Όπως ακριβώς εγκατέλειψε το ΕΣΥ ανοχύρωτο, χωρίς προσωπικό, ΜΕΘ και εξοπλισμό μέσα στη φονική πανδημία, έτσι και με τον ίδιο τρόπο αδιαφόρησαν για την πυροπροστασία και συνολικά τις κρατικές λειτουργίες και υπηρεσίες με κοινωνικό πρόσημο, επενδύοντας στην καταστολή και τη στήριξη των ντόπιων ολιγαρχών και των ελεγχόμενων ΜΜΕ.

Τα καμένα δάση είναι φιλέτο για τα αδηφάγα κερδοσκοπικά συμφέροντα για τα οποία δουλεύει η κυβέρνηση

Η πολιτική αυτή που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης μέχρι να είναι εντελώς ανίκανες να αποτρέψουν τις καταστροφές, συνδέεται και εξυπηρετεί απόλυτα την νεοφιλελεύθερη στρατηγική καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, που έχει ταχθεί να επιταχύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι το συμπλήρωμα του διαρκούς ξεπουλήματος της δημόσιας ιδιοκτησίας, των ιδιωτικοποιήσεων κάθε σπιθαμής ελεύθερων χώρων, της καταπάτησης των χώρων πρασίνου και δασικών εκτάσεων. Ειδικά στην Ελλάδα, που στερείται βιομηχανικής υποδομής και ειδικού βάρους σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και δεν πρόκειται να αναπτύξει μέσα στον κλοιό των μνημονίων, του χρέους και του ευρώ, η οικονομική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος αποτελεί την αιχμή της στρατηγικής ανάπτυξης και επέκτασης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σήμερα και στο μέλλον. Μέχρις εξαντλήσεως κάθε σπιθαμής εκμεταλλεύσιμης γης, η κυβέρνηση έχει εντάξει στη στρατηγική της να την παραδώσει σε βιομηχανικά, εξορυκτικά συμφέροντα, ενεργειακούς ομίλους, στο τουριστικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και ψήφισε τον επαίσχυντο περιβαλλοντοκτόνο Χατζηδάκη (Ν.4685/2020), που διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ, για βιομηχανικές και κατασκευαστικές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, ακόμη και σε δάση, που περιορίζει την προστασία ακόμη και περιοχών αυξημένης προστασίας, όπως Natura ή με σπάνια βιοποικιλότητα.

Ο συνδυασμός της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τα ήδη από καιρό ανακοινωμένα σχέδια «επενδυτικής αξιοποίησης» στις περιοχές που σήμερα έχουν γίνει στάχτη, αναδεικνύει την ενοχή της κυβέρνησης για το έγκλημα ενάντια στη φύση, αλλά και ενάντια στο λαό που θα κληθεί να ζήσει με τις συνέπειες μιας ασφυκτικής ζωής, με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σοβαρών παθήσεων και προβλημάτων υγείας, συνεπεία της αύξησης της θερμοκρασίας και καρκινικών δεικτών στην ατμόσφαιρα, της έλλειψης πρασίνου και πνευμόνων οξυγόνου. Η μαζική εξάπλωση ανεμογεννητριών στην Αττική, την Εύβοια, τα Γεράνεια Όρη που κάηκαν πρόσφατα, έχει τεράστια επίπτωση στο φυσικό τοπίο τόσο εξαιτίας ασύμβατου μεγέθους, όσο και εξαιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων που απαιτούνται (δρόμοι, δίκτυα) και είναι καταστροφική για τη φύση και τα οικοσυστήματα, ενώ δημιουργεί και νέες εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς από τις γραμμές μεταφοράς της ενέργειας, ιδίως σε περιοχές με πολλά αιολικά και υπέργεια μεταφορά όπως ισχύει στην Ελλάδα. Ομοίως, στην περιοχή του Τατοϊου έχουν ήδη ανακοινωθεί σχεδιασμοί ανάπλασης και επενδυτικής αξιοποίησης, σχεδιασμοί που και αυτοί μέχρι πρότινος σκόνταφταν στις διαδικασίες αδειοδότησης λόγω του δασικού χαρακτήρα των περιοχών.

Η κλιματική κρίση προκαλείται από το αδηφάγο μοντέλο ανάπτυξης και κοστίζει ζωές

Αυτά τα συμφέροντα και οι πολιτικές, δεν είναι απλώς η αιτία που διαχρονικά υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, αφού οι πυρκαγιές αποδεικνύονται μάλλον «χρήσιμες» απελευθερώνοντας νέα πεδία επένδυσης και κερδοφορίας των κολοσσών. Είναι, επιπλέον, και η αιτία που ως επί το πλείστον προκαλεί και παροξύνει την σοβούσα σήμερα κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που ήρθε για να μείνει. Τα κύματα ακραίου καύσωνα μετά από ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων πλημμυρών (που επίσης διευκολύνονται από το αποτύπωμα των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει το ριζικό σύστημα συγκράτησης των νερών στα δάση), είναι δείγματα αυτής της κρίσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Η συχνή εμφάνιση θερμοκρασιών της τάξης των 40-45 βαθμών κελσίου στην Ελλάδα, αλλά και η κούρσα θερμοκρασιών σε πλανητικό επίπεδο, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Καναδά που έφτασε τον προηγούμενο μήνα τους 49,6 °C και συνολικά η εκθετική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης, αλλά, ως επί το πλείστον, του σύγχρονου καθεστώτος καπιταλιστικής συσσώρευσης, του παραγωγικού και καταναλωτικού υποδείγματος. Είναι οι πολυεθνικοί βιομηχανικοί όμιλοι, οι μεγάλοι ρυπαντές, που προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης του περιβάλλοντος και εκπομπής αερίων ρύπων, αλλά και τεράστια ενεργειακή σπατάλη. Είναι το αδηφάγο μοντέλο ανάπτυξης του νεοφιλελευθερισμού, που συνδυάζει την πλήρη απορρύθμιση και άρση προστατευτικών ρυθμίσεων με ένα ασύδοτο καθεστώς συσσώρευσης που στηρίζεται στη διαρκή επέκταση των πεδίων κερδοφορίας με την εκμετάλλευση κάθε ζωικού και φυσικού πόρου στον πλανήτη, εξαντλώντας συχνά τους φυσικούς πόρους ειδικά των πιο αδύναμων, αναπτυσσόμενων κρατών, υπέρ των ανεπτυγμένων. Είναι το μοντέλο κατανάλωσης που προϋποθέτει συνθήκες υπερεντατικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας σε βιομηχανική κλίμακα, αποσταθεροποιώντας οικοσυστήματα και γεννώντας ακόμη και επιδημικούς κινδύνους.

Οι πολιτικές που ασκούνται σε πλανητικό επίπεδο εξυπηρετούν και διαφυλάσσουν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, με τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, να επιχειρούν να συγκαλύψουν τις πραγματικές ευθύνες για την καταστροφή του κλίματος και του περιβάλλοντος, με την καλλιέργεια ανέξοδων πρωτοβουλιών «ατομικής ευθύνης» και «συνείδησης των πολιτών». Αυτές οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ, όχι μόνο δεν είναι αντίπαλες, αλλά συμπληρώνονται και στηρίζονται από τις ακροδεξιές δήθεν «παραφωνίες» των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, όπως ο Τραμπ ή ο Μπολσονάρου στη Βραζιλία που επιχαίρει για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν ένα τεράστιο τμήμα του μεγαλύτερου πνεύμονα οξυγόνου στη γη, του Αμαζονίου. Ο κίνδυνος αυτές οι πολιτικές να επιδεινώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά και το ίδιο το μέσο προσδόκιμο ζωής της ανθρωπότητας είναι πιο πραγματικός από ποτέ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποκαλύψει στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών το πιο κυνικό της πρόσωπο. Μόνο με οργάνωση, διεκδίκηση και αγώνα ο λαός θα μπορέσει να προστατεύσει τη ζωή και τα δικαιώματά του για υγεία και αξιοπρεπή διαβίωση. Οι μαζικοί φορείς, σωματεία και σύλλογοι, οι οργανωμένοι φορείς της νεολαίας, φοιτητών και μαθητών, οι άνθρωποι και οι συλλογικότητες της αυτοδιοίκησης, οι οργανώσεις και τα μέτωπα της αριστεράς και ο κόσμος του αγώνα πρέπει να ενώσουν τώρα δυνάμεις με σκοπό:

  • Την οργάνωση ενός κύματος αλληλεγγύης για την παροχή άμεσης αναγκαίας συνδρομής στους πληγέντες συμπολίτες μας
  • Την διεκδίκηση άμεσης ανακατεύθυνσης των κονδυλίων που προορίζονται για την καταστολή, την αστυνομία και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην ενίσχυση της δασοπροστασίας, σε προσλήψεις και εξοπλισμό στην πυρόσβεση. Να διεκδικήσουμε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για έναρξη λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας – Ο.Π.Π.Ι. και το σχετικό κονδύλι να δεσμευτεί για την πολιτική προστασία.
  • Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας και πυροπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη με την πρόσληψη των αναγκαίων ειδικοτήτων επιστημονικού προσωπικού και τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Τη διεκδίκηση να κηρυχθούν όλες οι εκτάσεις  που κάηκαν σε ολόκληρη τη χώρα άμεσα αναδασωτέες και να απαγορευθεί οποιαδήποτε επιχειρηματική αξιοποίηση και παρέμβαση σε αυτές.
  • Να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη.
Share.

Comments are closed.