Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.
Στις 25 Γενάρη ολοκληρώθηκε σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη φάση ενός μεγάλου κύκλου ανατροπής που ξεκίνησε με την εφαρμογή των μνημονίων το 2010. Μέσα σε λίγα χρόνια, ένα μικρό κόμμα της ρεφορμιστικής αριστεράς κατέλαβε ποσοστό 36,3 % και σχημάτισε κυβέρνηση, ενώ συνολικά οι δυνάμεις της αριστεράς ανήλθαν σε ένα ποσοστό 43 %. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού από το 78% των εκλογών του 2009 βρέθηκαν κάτω από το 35%. Ταυτόχρονα οι εκλογές σηματοδοτούν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, που επί 40 χρόνια αποτελούσε τον ισχυρότερο πόλο του αστικού κομματικού συστήματος.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αποτέλεσε μία διαδικασία έκφρασης αμυντικών ταξικών συμφερόντων σε τελική ανάλυση αστικά ηγεμονευόμενων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φορέας αντικειμενικών αντιφάσεων και η άνοδός του στην κυβέρνηση αποκρυσταλλώνει μία διαδικασία συνέχειας της αστικής πολιτικής με επιμέρους διορθώσεις εις όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Όμως, στην παρούσα συγκυρία είναι μία εξέλιξη η οποία δημιουργεί δυνατότητες για την άνοδο της ταξικής πάλης.
Μία τέτοια μεταβολή που θα φαινόταν αδιανόητη πριν από ορισμένα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πολιτική που επί μία πενταετία ακολουθήθηκε χωρίς ταλαντεύσεις από το σύνολο των αστικών δυνάμεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτή η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της παραμονής με κάθε κόστος στην ΟΝΕ και την ΕΕ και της προετοιμασίας των συνθηκών για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου μετά την έξοδο από την κρίση, οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες και πλέον παρατεταμένες κρίσεις που έχει υπάρξει σε χώρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού μετά τον πόλεμο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι επί μία πενταετία δεν υπήρξαν ορατές προοπτικές ανάπτυξης που να εγγυούνται έστω και επιμέρους αναπλήρωση των απωλειών. Ιδιαίτερα, δεν διαφαινόταν με την υφιστάμενη πολιτική κάποια σημαντική βελτίωση στον τομέα της ανεργίας για τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό χρέος, παρά τα PSI, είχε ανοδική πορεία, ενώ εξακολουθεί να μην είναι εξυπηρετήσιμο.
Για να διαβλασετε περισσότερα κατεβάστε το pdf αρχείο.