Αριστερή Συσπείρωση τχ. 36

0

Της σύνταξης


Το τεύχος 36 της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται το Νοέμβριο 2018. Συμπληρώνονται, φέτος 20 χρόνια από την έκδοση του πρώτου τεύχους της Αριστερής Συσπείρωσης, το Νοέμβριο του 1998. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, επιχειρήσαμε με τα γραπτά μας να αναλύσουμε την εξέλιξη του ελληνικού και διεθνούς καπιταλισμού, σε μια εικοσαετία σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης, κρίσεων, αλλά και συγκλονιστικών αγώνων των εργαζόμενων τάξεων. Πάντοτε με γνώμονα την ανάπτυξη του κινήματος, επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε κατευθύνσεις για την όξυνση και νίκη των αγώνων των εργαζόμενων τη δεκαετία του 2000, των μεγάλων αγώνων της νεολαίας το 2006-2007 και 2008, και των τεράστιων κοινωνικών αγώνων της περιόδου μετά τη μνημονιακή πολιτική τομή. Η Αριστερή Συσπείρωση αποτέλεσε, επιπλέον, πάντοτε φιλόξενο πεδίο ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου στη ριζοσπαστική αριστερά, φιλοξενώντας άρθρα και θέσεις οργανώσεων και αγωνιστών, με σκοπό να συμβάλει τόσο στην ενότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όσο και στην προσπάθειά της να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που να εκπροσωπεί τις λαϊκές τάξεις. Σήμερα, που η ριζοσπαστική αριστερά χρειάζεται να αναλύσει την κατάσταση του ταξικού συσχετισμού σε βάθος αλλά και να αναπτύξει νέους τρόπους επανεκκίνησης των αγώνων, συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο.

Το τεύχος 36 της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πλασάρει την αφήγηση της περίφημης «εξόδου από τα μνημόνια», τα μνημόνια γίνονται καθεστώς και εντείνεται η επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία και η νεοφιλελεύθερη πολιτική φτωχοποίησης, κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεων και μαζικών πλειστηριασμών. Από την άλλη, η ΝΔ οικοδομεί την αντιπολιτευτική της αντζέντα πάνω στην αντιδημοκρατική εκτροπή και το ιδεολόγημα του «Νόμου και της Τάξης». Μια σειρά αντιδραστικοί μηχανισμοί επιτίθενται στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το πανεπιστημιακό άσυλο.

Μέσα σε αυτή τη δίνη εξελίξεων, είναι εκκωφαντική η απουσία του λαϊκού παράγοντα. Η ανάπτυξη των εργατικών και ευρύτερων κοινωνικών αγώνων είναι αναγκαία για την αποτροπή ενός δυσμενέστερου συσχετισμού δύναμης. Σε αυτό το πεδίο πρέπει να δώσει βάρος η αριστερά, εμπνέοντας αγώνες και στρατεύοντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία πίσω από μια άλλη προοπτική που θα σφραγίζεται από τα συμφέροντα του λαού. Με το παρόν τεύχος επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που αναδεικνύονται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο:

Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος αναλύει την εξέλιξη του διεθνούς σκηνικού και των καπιταλιστικών οικονομιών.

Η Μαριάνα Τσίχλη γράφει για τα καθήκοντα της ριζοσπαστικής αριστεράς με σκοπό την ανάπτυξη των αγώνων.

Φιλοξενούμε άρθρο του Παναγιώτη Καλαβάνου, μέλους της ομάδας Κομμουνιστών/ Κομμουνιστριών ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, για τα στοιχήματα που τίθενται για τη ριζοσπαστική αριστερά στην περίοδο.

Φιλοξενούμε άρθρο της Πολιτικής Οργάνωσης ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τους όρους εξόδου από τις δυσκολίες της συγκυρίας για το λαϊκό κίνημα.

Φιλοξενούμε άρθρο του Άρη Τόλιου για τη Λαϊκή Ενότητα και τα δύσκολα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Φιλοξενούμε άρθρο του Τάκη Κυπραίου, μέλους της κίνησης k.sxedio.gr, για τις πολιτικές προτάσεις της Πολιτικής Κίνησης για ένα Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (k-sxedio.gr).

Η Ελένη Μπούκη και η Αναστασία Σταυροπούλου αναλύουν την κατάσταση του ελληνικού εργατικού κινήματος.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός αναλύει τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Δημήτρης Κάσσης γράφει για μια μετωπική παρέμβαση στο Δήμο της Αθήνας.

Η Ζαμπία Νικηφόρου, ο Αλέξανδρος Τζούκας και ο Δημήτρης Ρέστος αναλύουν τα ανοιχτά μέτωπα της αναδιάρθρωσης στις πολυτεχνικές σχολές.

Η Δήμητρα Βελέντζα και ο Βασίλης Κωνσταντέλλος γράφουν για το μέτωπο των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις καθηγητικές σχολές.

Η Αναστασία Σταυροπούλου γράφει για τα σημεία ιδεολογικής αντιπαράθεσης του μαρξισμού – λενινισμού με το πολιτικό ρεύμα της αναρχίας/αυτονομίας.

Ο Στάθης Παπαδημητρίου και ο Αλέξανδρος Νταλαπέρας αναλύουν το εθνικό ζήτημα στο πλαίσιο της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής.

Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος γράφει για τις εξελίξεις της οικονομίας και τις πολιτικές τους επιπτώσεις στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό.

Share.

Comments are closed.