Της σύνταξης
Το τεύχος 34 της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται σήμερα, Νοέμβριο 2017, 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και 44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο 1973. Σήμερα, είναι περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη να μην αντιμετωπίζουμε αυτά τα γεγονότα απλώς ως ιστορικές επετείους, αλλά ως σημεία της ιστορίας και της πραγματικότητας που αποδεικνύουν την υλική δυνατότητα των λαών να τσακίζουν κάθε λογής νομοτέλειες, κάθε μορφής προδιαγεγραμμένες πορείες.
Σήμερα, η διεθνής και ελληνική συγκυρία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από την επιθετικότητα της αστικής νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που επιχειρεί να αναιρέσει τις απώλειες τις καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης μέσα από τη δραματική δυσχέρανση των όρων διαβίωσης των λαών. Στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και της διεθνούς ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πολιτικές φτωχοποίησης, αποκλεισμού και καταστολής παρουσιάζονται ως δήθεν μονόδρομος. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑνΕλλ έχει αναλάβει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μνημονιακά μέτρα που καθηλώνουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η αναίρεση των εργατικών κατακτήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διευκόλυνση της παράδοσης της λαϊκής κατοικίας στις τράπεζες, αποτελούν πλέον την καθημερινή ατζέντα της κυβέρνησης.
Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία, οι δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος φαίνονται ανέτοιμες να σηκώσουν αντιστάσεις ικανές να βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και να πείσουν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Ενδεχομένως, το μεγαλύτερο στοίχημα της αριστεράς σήμερα είναι να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας στη δική της πρόταση για μια άλλη κοινωνική, οικονομική και πολιτική συγκρότηση, που θα σφραγίζεται από τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Αυτός ο αγώνας, που συνεπάγεται μια σειρά ρήξεων σε εγχώριο, ευρωενωσιακό και διεθνές επίπεδο, είναι ο μόνος δρόμος για εμάς. Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, που γέννησε το πρώτο επαναστατικό κράτος της εργατικής τάξης στον κόσμο, έχει βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία. Ένας άλλος κόσμος είναι, πράγματι, εφικτός.
Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος αναλύει την οικονομική και πολιτική συγκυρία για τον παγκόσμιο και εγχώριο καπιταλισμό.
Η Μαριάνα Τσίχλη γράφει για τις πολιτικές στρατηγικές εντός της ριζοσπαστικής αριστεράς, τις αντιθέσεις και τις προοπτικές της.
Φιλοξενούμε άρθρο του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας για την επικαιρότητα των μηνυμάτων εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σημερινές προκλήσεις του κινήματος.
Φιλοξενούμε άρθρο του Αντώνη Νταβανέλου, μέλους της ΔΕΑ και της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, για την εξέλιξη του σύγχρονου καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο.
Ο Αλέξανδρος Νταλαπέρας γράφει για την πορεία προς την μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και τα πολιτικά συμπεράσματα από την εξέλιξη του πρώτου εργατικού επαναστατικού εγχειρήματος στον κόσμο.
Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος γράφει για το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, τα καθήκοντα και τους στόχους του.
Ο Γιώργος Βλάχος γράφει για τη συντηρητική μετατόπιση των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους και την απάντηση της αριστεράς.
Ο Δημήτρης Κάσσης γράφει για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της στρατηγικής αστικής ανάπτυξης με αφορμή το παράδειγμα του κόλπου του Σαρωνικού.
Ο Δημήτρης Σαραφιανός αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η Αφροδίτη Καρνάβα αναλύει τα πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στη Γερμανία σε επίπεδο γερμανικής κοινωνίας αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η Αννέτα Σούλου και ο Βαγγέλης Καλλιντεράκης περιγράφουν τα μέτωπα της εκπαιδευτικής συγκυρίας και την προοπτική του φοιτητικού κινήματος.
Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Τομέα Νεολαίας της ΑΡΑΣ για την παρούσα κρίση των ΕΑΑΚ.