Αριστερή Συσπείρωση τχ. 30

0

 

arsy30jpg

 

 

Της σύνταξης…


 

 42 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη 1973, η αναγκαιότητα να ανατρέξουμε στους ιστορικούς αγώνες του λαού βαραίνει για πολλούς λόγους. Η δυνατότητα των αγώνων να κερδίζουν ακόμη και στις πιο ανέλπιστες συνθήκες είναι το ανεκτίμητο δίδαγμα της εμπειρίας των ανατρεπτικών κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Το παρόν τεύχος της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται σε μια περίοδο που παρουσιάζει χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από αυτά μιας προηγούμενης συγκυρίας. Η ακύρωση του μεγάλου ΟΧΙ του λαού με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου την 13η Ιουλίου σφράγισε το καταρχήν κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου αστάθειας, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει ένα αρνητικό πολιτικό προηγούμενο που, μεταξύ άλλων, συνίσταται στη συμπαγή μνημονιακή πλειοψηφία και στην εξώθηση της ριζοσπαστικής αριστεράς από την κεντρική πολιτική εκπροσώπηση.

Οι νέες αυτές συνθήκες υπαγορεύουν νέα καθήκοντα για τις δυνάμεις της αριστεράς. Το νέο μνημόνιο καθηλώνει τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων της νεολαίας και καθιστά επιτακτική την οργάνωση μαχητικών κοινωνικών αγώνων και νικηφόρας αντίστασης του λαού. Την ίδια στιγμή, το βασικότερο στοίχημα είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού στη δυνατότητα υλοποίησης ενός άλλου δρόμου. Η συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας επιδιώκει ακριβώς να επιτύχει την οικοδόμηση ενός μαζικού, ριζοσπαστικού αριστερού μετώπου που θα στρατεύσει πλατιές κοινωνικές δυνάμεις για την υλοποίηση ενός άλλου δρόμου, ενός προγράμματος που θα σπάσει τα δεσμά που επιβάλλουν τα μνημόνια, το χρέος και το ευρώ και η ΕΕ ως ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Είναι λοιπόν επιτακτική μια πλατιά συζήτηση γύρω από τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους, άμεσους αλλά και στρατηγικούς, της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σε αυτή τη συζήτηση επιδιώκει να συμβάλλει το παρόν τεύχος.

  1. Η Αναστασία Σταυροπούλου γράφει για το γιγαντιαίο κοινωνικό και πολιτικό φορτίο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973.
  2. Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος μελετά τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει η συγκυρία μετά την επιβολή του νέου μνημονίου και τις πρόσφατες εκλογές, στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
  3. Η Μαριάνα Τσίχλη αναλύει τα χαρακτηριστικά της Λαϊκής Ενότητας και τις προοπτικές της ως δύναμης μετασχηματισμού του κοινωνικού συσχετισμού.
  4. Ο Δημήτρης Σαραφιανός  ερμηνεύει το νέο συσχετισμό της δύναμης και τις αναγκαίες απαντήσεις που υπαγορεύει για την αριστερά.
  5. Ο Γιώργος Βλάχος περιγράφει τα αναγκαία βήματα για τη δημοκρατική συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας.
  6. Φιλοξενούμε άρθρο του Χρίστου Τουλιάτου, μέλους της Αριστερής Ανασύνθεσης για τα καθήκοντα και την πολιτική κατεύθυνση της αριστεράς.
  7. Φιλοξενούμε άρθρο της Έφης Πατσίκα και του Αντώνη Παπαγγελόπουλου, μελών της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης, για τα διλλήματα που ανοίγει η εποχή του νέου μνημονίου.
  8. Φιλοξενούμε ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της ιστορικής περιόδου της Μεταπολίτευσης.
  9. Φιλοξενούμε άρθρο της Ελένης Πορτάλιου για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μπροστά στο μνημόνιο 3.
  10. Ο Δημήτρης Πετρόπουλος αναλύει τις καταστροφικές επιπτώσεις του νέου μνημονίου στο ασφαλιστικό σύστημα.
  11. Η Βασιλική Αθανασοπούλου, ο Βαγγέλης Καλλιντεράκης και η Ζαμπία Νικηφόρου περιγράφουν τα βήματα για την οικοδόμηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού ρεύματος στη φοιτητική νεολαία.
  12. Η Δήμητρα Κωστοπούλου αναλύει τις βασικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος και τις συνολικότερες επιπτώσεις της δολοφονικής διαχείρισης του σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.aras.gr

Share.

Leave A Reply