Το παρόν τεύχος της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και δανειστών, η οποία θα αποτελέσει τον προπομπό ενός νέου μνημονίου. Πέντε μήνες μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, είναι περισσότερο από σαφές, ότι κανένα μέτρο ουσιαστικής αναδιανομής του πλούτου υπέρ του λαού και των εργαζομένων δεν μπορεί να προωθηθεί μέσα στο πλαίσιο που θέτουν αφενός η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και αφετέρου η παραμονή στο κοινό νόμισμα και την ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση των μηχανισμών της αστικής τάξης προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της υπογραφής της συμφωνίας με όρους σκληρής μνημονιακής υποταγής, αποτυπώνει ήδη αποτελέσματα ενεργοποίησης αντιδραστικών αντανακλαστικών. Όσο πιο σαφές γίνεται το γεγονός ότι η ρήξη με τα μνημόνια και τη λιτότητα απαιτεί τη ρήξη με τους μηχανισμούς της ΟΝΕ-ΕΕ και την απαλλαγή από το ληστρικό χρέος, τόσο πιο έντονα θα επιχειρείται από την αστική τάξη η αυστηρή οργάνωση των ιδεολογικών χαρακτηριστικών των αστικών και μικροαστικών κοινωνικών στρωμάτων πίσω από την παραμονή στην ΕΕ, ως δήθεν εγγύηση ανάπτυξης και ευημερίας.
Αντίθετα, η οργάνωση της κινηματικής παρουσίας των λαικών στρωμάτων και του εργαζόμενου λαού, εμφανίζεται υποβαθμισμένη και αναντίστοιχη της περιόδου. Η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει καθήκον να συγκροτήσει μία πολιτική κατεύθυνση, καθώς και να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, προκειμένου να τονώσει τις λαικές διεκδικήσεις και τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στους κοινωνικούς χώρους αλλά και να επέμβει στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αναπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από την πλευρά της υποταγής προς την πλευρά της ρήξης. Η ευρύτερη και πλατιά συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη βάση του μεταβατικού προγράμματος εργατικής εξόδου από την κρίση είναι ένας δρόμος που, ήδη από καιρό, είναι αναγκαίο να βαδίσουμε.
Στη βάση των παραπάνω, με την έκδοση αυτού του τεύχους, επιχειρούμε να συμβάλλουμε στην πολύπλευρη συζήτηση της περιόδου.
– Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος αναλύει τα χαρακτηριστικά της οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας και τα καθήκοντα που αναδεικνύουν για την αντικαπιταλιστική, αριστερή στρατηγική.
– Ο Γιώργος Βλάχος εξετάζει το ζήτημα του χρέους ως επίκεντρο της αστικής πολιτικής στο σήμερα.
– Η Μαριάνα Τσίχλη αποτιμά την πολιτική κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και περιγράφει την αναγκαία στρατηγική για την υπέρβαση των αδυναμιών της.
– Ο Δημήτρης Σαραφιανός γράφει για την πολιτική κατάσταση της επαναστατικής αριστεράς, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα διλήμματα που θέτει η συγκυρία.
– Φιλοξενούμε σε γραπτό λόγο την τοποθέτηση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ στην κοινή εκδήλωση οργανώσεων στις 16.6.2015.
– Φιλοξενούμε συμβολή του Νίκου Γαλάνη, μέλους της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, για τα καθήκοντα της εποχής, στη βάση τοποθέτησης στην κοινή εκδήλωση οργανώσεων στις 16.6.2015.
– Δημοσιεύουμε κείμενο- δήλωση πολιτικής συνεργασίας Οργανώσεων σχετικά με την ανάληψη των αναγκαίων πολιτικών πρωτοβουλιών για τα μέτωπα της περιόδου αλλά και σχετικά με το στρατηγικό καθήκον της ανασυγκρότησης της κομμουνιστικής αριστεράς.
– Φιλοξενούμε άρθρο του Βασίλη Λιόση, μέλους του συλλόγου Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ, για τα ιδεολογικά και κοινωνικο-ταξικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ανόδου του στην κυβερνητική εξουσία.
– Ο Δημήτρης Πετρόπουλος γράφει για τις ιδιωτικοποιήσεις ως σταθερή και μακροπρόθεσμη στρατηγική του κεφαλαίου.
– Οι Λίλη Κατσιαμπούρα και ο Στάθης Παπαδημητρίου επιχειρούν μια συνολική πολιτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών 2015 και ο Κωνσταντίνος Πελτέκης ψηλαφεί τα πολιτικά χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία των σχημάτων των ΕΑΑΚ στη συγκυρία.
– Φιλοξενούμε μετάφραση του κειμένου διάλεξης που δόθηκε από τον Louis Althusser στο Καταλανικό Κολλέγιο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, στις 6 Ιουλίου του 1976 με θέμα “Μερικά ερωτήματα σχετικά με την κρίση της μαρξιστικής θεωρίας και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος”. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Historical Materialism», 23.1 (2015)- Μετάφραση Γιώργος Γκίμτσας, Σωτήρης Λαπιέρης.
w w w . a r a s . g r