Πολιτική εκδήλωση 11/01/2012 – Η απάντηση στην κρίση…εδώ και τώρα!

0

afisa

 


 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ…

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Πολιτική εκδήλωση, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ώρα 18:00, ΑΣΟΕΕ (αίθουσα Αντωνιάδη)

 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται με εκρηκτικούς όρους. Οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις του προηγούμενου διαστήματος, με κεντρικότερα σημεία τη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση της 19ης – 20ης Οκτώβρη και τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, όξυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιέσεις που ασκούνταν στο πολιτικό προσωπικό. Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων συγκροτείται η κυβέρνηση συνεργασίας, με στόχο την καταστολή των λαϊκών αντιστάσεων, τη διασφάλιση της επιβολής ακόμα πιο επιθετικών μέτρων κοινωνικής και οικονομικής αναδιάρθρωσης και την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση συνεργασίας και η ελεγχόμενη χρεοκοπία κινούνται στην κατεύθυνση της επανασταθεροποίησης του συστήματος. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της αποτυχίας της στρατηγικής του συνασπισμού εξουσίας και της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας παραμένει ανοιχτό και ο κύριος παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι η ταξική πάλη.

Με αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνονται ιδιαίτερα αναβαθμισμένα καθήκοντα για την αριστερά. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αριστεράς αδυνατούν να διαμορφώσουν οποιαδήποτε πολιτική κατεύθυνση που να συμβάλλει στην όξυνση των κινητοποιήσεων και πολύ περισσότερο να συγκροτεί μια εναλλακτική διέξοδο από την κρίση που να έχει τη δυνατότητα να στοιχίζει μαζικά λαϊκά στρώματα.

Από την άλλη, η πολιτική κατεύθυνση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παραμένει αντιφατική, γεγονός που σχετίζεται με τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους σε σχέση με το χαρακτήρα και την εξέλιξη της κρίσης, αλλά και τα χαρακτηριστικά με τα οποία διαμορφώνεται η πολιτική συγκυρία. Οι διακριτές αυτές τοποθετήσεις οδηγούν και σε διακριτές πολιτικές προτεραιότητες.

Από την πλευρά μας, εκτιμούμε ότι απαραίτητος όρος για την όξυνση των λαϊκών αγώνων το επόμενο διάστημα, και πολύ περισσότερο αγώνων με τέτοια χαρακτηριστικά που να επιβάλλουν μια εναλλακτική διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, είναι η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στη βάση των κεντρικών σημείων του μεταβατικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ενός μετώπου που θα συγκροτείται πρωτίστως στο έδαφος κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών στα κοινωνικά μέτωπα και στη δημιουργία αγωνιστικών συσπειρώσεων και συνεργασιών, αλλά θα αφορά και στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός πολιτικού μετώπου με στόχο την ανατροπή της αστικής στρατηγικής και την αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνουμε την πρωτοβουλία για τη συνδιοργάνωση με το Μέτωπο Αλληλεγγύης – Ανατροπής, την ΚΟΕ και ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς κοινής εκδήλωσης – συζήτησης με θέμα «η απάντηση στην κρίση – εδώ και τώρα Μέτωπο Ανατροπής – αντίσταση-ανυπακοή-ανατροπή».

Μέσα από αυτή την εκδήλωση- συνάντηση επιδιώκουμε τον κοινό βηματισμό στους κοινωνικούς χώρους και στα μέτωπα, την κοινή μετωπική δράση σε εργασιακούς χώρους, σε φορείς, στις γειτονιές και στη νεολαία.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων, με ζητούμενο τη κοινή μετωπική δράση. Στην πρόθεσή μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις τόσο με τις ίδιες δυνάμεις, όσο και με συμμετοχή άλλων οργανώσεων και φορέων, με στόχο από την πρώτη κιόλας συνάντηση, να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για έναν μόνιμο και σταθερό συντονισμό μετωπικών δράσεων και παρεμβάσεων.

Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα, ότι αυτή η εκδήλωση γίνεται σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας για τη μετωπική δράση των δυνάμεων της αριστεράς, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός, κυρίως από τους στόχους που θέτει. Δεν είναι μια ακόμα συζήτηση για την ενότητα της αριστεράς τύπου «αριστερού βήματος διαλόγου» ή για τις προτάσεις των κομματιών της απέναντι στην κρίση, αλλά ένα κάλεσμα μετωπικών δράσεων.

Τόσο αυτή η πολιτική πρωτοβουλία, όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν επιδιώκουμε να επηρεάσει θετικά στην κατεύθυνση του πολιτικού μετώπου της αριστεράς και άλλες δυνάμεις, συνιστώσες του εγχειρήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι μόνο.

Share.

Leave A Reply