“Αριστερή Συσπείρωση”, 27, Μάιος 2014

0

arsy

Της σύνταξης…

Το παρόν τεύχος εκδίδεται ενόψει των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών και Ευρωεκλογών και της πολιτικής περιόδου που αυτές οι πολιτικές μάχες θα εγκαινιάσουν στην Ελλάδα. Μιας συγκυρίας που από τη μια παρουσιάζει στοιχεία πολιτικής ρευστότητας, που σημειώνονται στην προσπάθεια των αστικών κομμάτων να αναδιοργανώσουν τους μηχανισμούς τους κοινωνικής διαμεσολάβησης και στην κατάρρευση του αναπτυξιακού προφίλ που επιχειρεί να οικοδομήσει το αστικό πολιτικό προσωπικό. Από την άλλη, η βίαιη μνημονιακή πολιτική παγιώνεται και βαθαίνει προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης ενός νέου συσχετισμού δύναμης ήττας των εργαζόμενων στρωμάτων και ριζικών υποχωρήσεων.

Μπροστά στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ να δημιουργήσουν όρους επί της ουσίας κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, η αντικαπιταλιστική αριστερά από την πλευρά της παλινωδεί και παρά τον πλούσιο διάλογο απέτυχε έως τώρα να κάνει το μεγάλο βήμα της συγκρότησης ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στη βάση του προγράμματος διεξόδου από την κρίση ενώ, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών μαχών, το τεράστιο σφάλμα της επιμονής στο δρόμο του απομονωτισμού κοστίζει πλέον στο ίδιο το κίνημα και τις δυνατότητες της αριστεράς και κυρίως της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να αναχαιτίσει την τεράστια επίθεση.

Σε αυτό το τεύχος επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε το σύνολο αυτής της αντιφατικής περιόδου, αναλύοντας τους κύριους άξονες της εγχώριας αλλά και της διεθνούς κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης .

  • Ο Γ. Μελισσαρόπουλος αναλύει την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και τον πολιτικό συσχετισμό της δύναμης στην Ελλάδα σήμερα (σελ. 3).
  • Η Μ. Τσίχλη γράφει για το αριστερό πολιτικό μέτωπο και ο Δ. Σαραφιανός σκιαγραφεί τη συγκυρία και την πολιτική στρατηγική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην παρούσα φάση (σελ. 17, 37).
  • Φιλοξενούμε θέσεις των σ. Βασίλη Λιόση και Διονύση Μαρούδα σχετικά με την υπόθεση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου και της αναγκαίας συμπόρευσης δυνάμεων της αριστεράς (σελ. 28, 35).
  • Επιπλέον, φιλοξενείται το κείμενο των σ. Δ. Σαραφιανού, Δ. Μητρόπουλου, και Σ. Μαυρουδέα που δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 8.4.2014 αλλά και μια σειρά κειμένων της ΑΡΑΣ που σκιαγραφούν την όλη πολιτική συζήτηση της ριζοσπαστικής αριστεράς την περίοδο που διανύουμε, μια περίοδο τόσο κρίσιμη που αναγκαία σβήνει κάθε άνω τελεία από την υπόθεση της μετωπικής συμπόρευσης (σελ. 41, 42).
  • Η Ελένη Μπούκη καταγράφει τα πολιτικά χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών εκλογών, την αντιφατική στάση των δυνάμεων της αριστεράς και την αναγκαία παρέμβαση (σελ. 51).
  • Ο Γ. Τσούτσουβας αναλύει το ζήτημα της Ουκρανικής κρίσης, υπό το πρίσμα των μαινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή (σελ. 61).
  • Οι Γ. Βλάχος και Λ. Μπέτσης καταγράφουν τα πολιτικά αποτελέσματα των εκλογικών μαχών στους χώρους των δικηγόρων και μηχανικών και την πολιτική παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (σελ. 63, 72).
  • Οι Πάνος Γαργανίδης και Στάθης Παπαδημητρίου επιχειρούν μια ανάλυση των μετασχηματισμών στα κοινωνικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά της νεολαίας σήμερα, ενώ παρατίθενται συνοπτικά και οι θέσεις του Τομέα Νεολαίας της ΑΡΑΣ για τα μέτωπα στα πανεπιστήμια και την πολιτική και φυσιογνωμική κρίση των σχημάτων των ΕΑΑΚ (σελ . 82, 87).
Share.

Leave A Reply