Στο δρόμο του Πολυτεχνείου, ο λαός έσπασε την κυβερνητική τρομοκρατία!

0

18 Νοέμβρη 2020

Στις 17 Νοέμβρη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της χώρας έσπασαν στην πράξη την απαγόρευση της κυβέρνησης, αψηφώντας την τρομοκρατία που προσπάθησε να δημιουργήσει κυβέρνηση και αστυνομία. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός της βίας Χρυσοχοΐδης, που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα αυταρχικού παροξυσμού για να μην πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου, εξευτελίστηκαν από τις δυνάμεις του κινήματος, που πραγματοποίησαν πανελλαδικά συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις, δείχνοντας ότι η αποφασιστικότητα και η ενότητα του λαϊκού κινήματος μπορούν να σπάσουν και τις πιο αυταρχικές μεθοδεύσεις. 

Οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η οργή του λαού απέναντι στην κυβερνητική πολιτική δεν μπόρεσε να κατανικηθεί από την πρωτοφανή, χουντικής έμπνευσης καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων, που ισοδυναμεί με αναστολή του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι.  Στις 17 Νοέμβρη οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας κατέγραψαν μία μεγάλη νίκη απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει σιωπητήριο με το πρόσχημα της πανδημίας. Η κυβέρνηση υπέστη μία μεγάλη πολιτική ήττα που δείχνει ότι, παρά την στήριξη όλων των μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ και παρά το γεγονός ότι μεθοδικά χτίζει έναν όλο και πιο σκληρό κατασταλτικό μηχανισμό με αύρες, drones, ειδικές ομάδες καταστολής, μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης και εκατοντάδες ασφαλίτες, είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από ότι προβάλλει και η πολιτική της μπορεί να ξηλωθεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γνωρίζοντας ότι η πολιτική της καταστολής και της λιτότητας θα οδηγήσει στην ανάπτυξη κοινωνικών αντιστάσεων επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία με προληπτικά μέτρα, μέσα από την αναστολή συνταγματικών διατάξεων (που καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να επιβάλει μετά τη χούντα), το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και το όργιο αστυνομικής βίας. Την ίδια στιγμή που επιβάλλει μια σειρά απαγορεύσεις και περιορισμούς ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την καραντίνα, έχει προχωρήσει στη ψήφιση νόμων, που καταργούν κοινωνικά δικαιώματα, καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ σχεδιάζει την άμεση ψήφιση άλλων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, καταργούν τις υπερωρίες και διαλύουν τον συνδικαλισμό, καθώς και εκπαιδευτικών νόμων που πετάνε τα παιδιά των λαϊκών τάξεων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ταυτόχρονα θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενα γκέτο. 

Η κυβέρνηση επέλεξε να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου με πρόσχημα την υγειονομική κρίση για να αποπροσανατολίσει από τις βαριές ευθύνες της πολιτικής της για την αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης, για να προκαλέσει την αριστερά, για να δοκιμάσει μία πρόβα τζενεράλε των γενικών απαγορεύσεων αλλά και για να ικανοποιήσει ένα τμήμα της αντιδραστικής εκλογικής της βάσης στο οποίο δεν μπορεί και δεν θέλει να παρέχει τίποτα, στο πλαίσιο της ύφεσης της τάξης του 10%, πέρα από το «θέαμα» που προσφέρει η καταστολή. Μεταξύ άλλων, φαίνεται και ότι η κυβέρνηση, θορυβούμενη από τον όγκο και την πλατιά συσπείρωση των πρόσφατων κινητοποιήσεων για τα δημοκρατικά ζητήματα, όπως το καλοκαίρι ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, αλλά και την τεράστια συγκέντρωση στο Εφετείο στη δίκη της ΧΑ, που κατέστησε ορατό ένα ευρύτατο κοινωνικό ακροατήριο με αριστερές, δημοκρατικές ευαισθησίες και αντικυβερνητικό προσανατολισμό, θέλησε να επιταχύνει τους κατασταλτικούς σχεδιασμούς της

Η υγειονομική κρίση αποτελεί ένα σαθρό μόνο πρόσχημα όταν μια σειρά συγκεντρώσεις και σε διεθνές επίπεδο (ΗΠΑ, Πολωνία) αλλά και στην Ελλάδα (συγκέντρωση στο Εφετείο) δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στη διασπορά του Covid-19 όταν πρόκειται για συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους. Πόσο μάλλον σε συγκεντρώσεις που τηρούνταν οι αποστάσεις και άλλα μέτρα (χρήση μασκών κ.λπ.). Η κυβέρνηση λειτουργεί εντελώς υποκριτικά, όταν φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο διαχειρίζεται με γνώμονα αποκλειστικά την αποφυγή του κόστους για το κεφάλαιο. Ανοίγοντας τον τουρισμό χωρίς κανέναν έλεγχο, επιβάλλοντας υψηλή συγκέντρωση μαθητών στα σχολεία, με διαρκώς αντικρουόμενες και αντιφατικές κατευθύνσεις ανάλογα με το τι την βολεύει κάθε φορά. Την ίδια στιγμή που το σύστημα υγείας δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά κατά κανένα τρόπο, που οι εργαζόμενοι και η νεολαία στοιβάζονται σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στο λαό και στις αντιστάσεις του απέναντι στην πολιτική της. Ακόμα και ο τρόπος που αντιμετώπισε τις συγκεντρώσεις, με απρόκλητες επιθέσεις, με ρίψη δακρυγόνων, με τις ορδές αστυνομικών που δεν τηρούσαν κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας, με τις εκατοντάδες προσαγωγές σε ασφυκτικές συνθήκες αποτελούν μία συνειδητή επιχείρηση που διευκολύνει την διασπορά του ιού. Την ίδια στιγμή οι διαδηλωτές επέδειξαν μία υποδειγματική πειθαρχία, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες.

Στις 17 Νοέμβρη γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών συνθηκών αστυνομικής βίας και καταστολής, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τα κέντρα των μεγάλων πόλεων, ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν από νωρίς το πρωί αστυνομοκρατούμενα, με χιλιάδες αστυνομικούς, ΜΑΤ, ομάδες ΔΙΑΣ που παρενοχλούσαν και προσήγαγαν μέχρι και απλούς περαστικούς, ενώ οι πλατείες ήταν αποκλεισμένες με περιπολικά, κλούβες και ανακριτικά. Στην Αθήνα οι διαδηλώσεις δέχθηκαν άγρια επίθεση με βροχή χημικών, αντιμετώπισαν τις αύρες, αλλά και αναίτιους ξυλοδαρμούς, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές, αλλά και συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες. Δεν δίστασαν μάλιστα να συλλάβουν και να ξυλοκοπήσουν φοιτητή έξω από το σπίτι του, μαζί με όλη του την οικογένεια, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να υποστεί καρδιακό επεισόδιο και να νοσηλευθεί φρουρούμενος. Στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκαν πολλές δεκάδες πρόστιμα, ενώ μέλη οργανώσεων της αριστεράς συνελήφθησαν αναίτια και αντιμετωπίζουν στημένες κατηγορίες. Στο Ηράκλειο, διαδηλώτρια ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ προσήχθησαν δεκάδες διαδηλωτές και επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ απέτυχαν να κάμψουν την αποφασιστικότητα του λαού, απέτυχαν να καταστείλουν κάθε φωνή διεκδίκησης ενάντια στην αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και της λιτότητας και στην πολιτική του αυταρχισμού και της περιστολής κάθε δικαιώματος. 

Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα των φοιτητών, των εργαζομένων, των φορέων, των κομμάτων, των πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς και κάθε αγωνιστή, που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, παρά το όργιο καταστολής που επεφύλασσε η κυβέρνηση και την προσπάθεια της αστυνομίας να εμποδίσει με κάθε τρόπο την πρόσβαση στα σημεία συγκεντρώσεων. Οι κινητοποιήσεις απέδειξαν ότι το λαϊκό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίζει την υγεία του λαού, ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς να οργανώνει και να περιφρουρεί τους αγώνες στις συνθήκες της πανδημίας. Έδειξαν επίσης ότι ακόμα και μικρά βήματα συντονισμού και κοινής στάσης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική μπορεί να έχουν πολλαπλά οφέλη για το λαϊκό κίνημα. Τα βήματα αυτά πρέπει να βαθύνουν γιατί η κυβέρνηση και λόγω της γενικότερης πολιτικής της και λόγω της ήττας που υπέστη στις 17 Νοέμβρη θα επιδιώξει να πάρει μία ρεβάνς. Αυτό δηλώνει η επιθετική ρητορεία απέναντι στην αριστερά αλλά και η προαναγγελία περαιτέρω απαγορεύσεων. Το λαϊκό κίνημα και η αριστερά πρέπει να οικοδομήσουν ένα συμπαγές μέτωπο το οποίο να ανατρέψει τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Στις 17 Νοέμβρη μας βρήκαν μπροστά τους. Έτσι θα μας βρουν και αν τολμήσουν, μέσα στην πανδημία, να επιβάλουν την πολιτική τους για το εργασιακό νομοσχέδιο – λαιμητόμο, για την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, για τον αποκλεισμό της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διπλή βάση εισαγωγής και τις διαγραφές των φοιτητών.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία απαιτούν την αθώωση των συλληφθέντων και την ανάκληση των εξοντωτικών προστίμων που επιβάλλονται, όχι με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά για την καταστολή και την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται.

Η πάλη του λαού θα σπάσει την τρομοκρατία και την καταστολή και θα ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική.

Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση

Share.

Comments are closed.