Το φετινό Πολυτεχνείο να γίνει αγώνας για ζωή, για το ψωμί για την υγεία και την ελευθερία του λαού! Για να ηττηθεί η βάρβαρη, ανεύθυνη και κυνική πολιτική της κυβέρνησης!

0

Η πορεία της πανδημίας που καλπάζει αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους εργαζόμενους, το λαό, τους φτωχούς και την κοινωνία. Η προσφυγή σε δεύτερη φάση οριζόντιων μέτρων lockdown που ανακοινώθηκε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου δεν ήταν ούτε μοιραία ούτε δεδομένη: η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. 

Η κυβέρνηση, ο ΕΟΔΥ και η ιθύνουσα τάξη γνώριζαν ότι οι κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέο κύμα της πανδημίας και όμως, τόσους μήνες, τελείως προκλητικά, δεν πήραν κανένα μέτρο για το ΕΣΥ, για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας, των ΜΕΘ και του προσωπικού των νοσοκομείων,  καμία μέριμνα για ενίσχυση των συγκοινωνιών ή των σχολείων, κανένα σχέδιο για τους ευάλωτους σε γηροκομεία, προσφυγικά καμπς και χώρους εγκλεισμού. Συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη αναλγησία, τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο βωμό των μνημονίων και του ληστρικού χρέους, για να βάλουν ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές ανάγκες. Δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και συγκοινωνίες, και να οργανωθεί επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχοι, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση. Κι όλα αυτά, ενώ σχεδιάζουν να ξοδέψουν αστρονομικά ποσά σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα και προσλήψεις στην αστυνομία και το στρατό.

Επέλεξαν και επιλέγουν να προνοούν για το κεφάλαιο ανοίγοντας ανεξέλεγκτα τον τουρισμό για τα κέρδη των πολυεθνικών τουριστικών μεγαθηρίων και να κατηγορούν την κοινωνία,  (τους εργαζόμενους/ες, τους ανέργους/ες, τους νέους/ες, τους αντιφασίστες που βρέθηκαν στο Εφετείο την ιστορική 7η Οκτώβρη,) με σχήματα ατομικής ευθύνης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εγκαταλείπει στη φτώχεια χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω της αναστολής εργασιών σειράς κλάδων, ενώ πάρα πολλοί συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την πανδημία.

Καθώς τα αδιέξοδα της κυβέρνησης αποκαλύπτονται και η δυσαρέσκεια, η αγωνία και η φτώχεια μεγαλώνουν, το μειλίχιο ύφος του Τσιόδρα υποχωρεί και βγαίνει μπροστά ο Χρυσοχοΐδης και το γκλομπ των ΜΑΤ!

Μετά την επίδειξη δύναμης σε μαθητές και σε παιδιά στο Γαλάτσι, μετά τη χυδαία επίθεση στη μεγάλη συγκέντρωση του Εφετείου, περνάνε στο επόμενο βήμα και απαγορεύουν την πορεία του Πολυτεχνείου. Προχωρούν στην «καταπολέμηση» της κοινωνίας και όχι της πανδημίας με πρόστιμα, αστυνομία παντού, ακόμα και νέο «σπουδαστικό της ασφάλειας» μέσα στα πανεπιστήμια (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία). Είχαν το θράσος να το προτείνουν και προσπαθήσουν να το περάσουν μερικές εβδομάδες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, του μεγαλειώδους αγώνα που κατοχύρωσε το άσυλο και τη δυνατότητα των φοιτητών και όλου του λαού να κάνουν τα πανεπιστήμια κέντρα αγώνα. 

Ακόμα και τώρα, που φτάσαμε σε οριακό σημείο, τα μέτρα στρέφονται πρωτίστως στην καταστολή και στη λιτότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε διστάζει να αξιοποιήσει την πανδημία και τον εγκλεισμό του λαού για να επιταχύνει χωρίς αντιδράσεις το τσάκισμα κάθε δικαιώματος και ετοιμάζεται μέσα στο lockdown να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση που καθιστά νόμιμες τις απλήρωτες υπερωρίες και διαλύει τις ήδη ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, και μέτρα που χτυπούν βάναυσα τη νεολαία.

Φτάσαμε ακόμη και στην πρόσφατη απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την ικανοποίηση βασικών αναγκών (άθληση, βοήθεια σε άτομο), ενώ την ίδια ώρα δεν λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων στους μαζικούς χώρους δουλειάς που η μία συρροή κρουσμάτων εμφανίζεται μετά την άλλη, ούτε περιορίζουν έστω τη λειτουργία τους, παρά μόνο τις κλείνουν εκ των υστέρων. Συν τοις άλλοις, απαγορεύουν τις εκδηλώσεις και την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ζητώντας να κάνουμε υπομονή και συγκρίνοντάς την με το Πάσχα και τα Χριστούγεννα!

Μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και του καλύτερου συμμάχου της, την Κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι είναι ώρα ευθύνης για την Αριστερά και το μαζικό κίνημα. 

Οφείλουμε και μπορούμε να σπάσουμε τον μονόλογο της -πολύ πιο απονομιμοποιημένης- κυβέρνησης, να δώσουμε μαχητικό στίγμα αγώνα και διεκδίκησης, την αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και της λιτότητας, συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης. Η Αριστερά και το μαζικό κίνημα δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στην καταστολή και τα πρόστιμα. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εγκαλεί τους αγωνιζόμενους όταν η ίδια είναι που προωθεί νέα μέτρα μέσα στην περίοδο της καραντίνας

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να μην φοβηθούν να βγουν στο δρόμο για τις ζωές τους, για τη δημόσια υγεία, για να ηττηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου, για την μνήμη των σπουδαίων δυνατοτήτων του αγωνιζόμενου λαού, ενάντια στην ασφυξια και στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν!

Με αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας για όλους μας, με ενότητα, συνεννόηση και συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων για τη συλλογική προστασία μας από τον ιό της πανδημίας αλλά και τον ιό της καταστολής. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η αντιδικτατορική πάλη, είναι για εμάς έμπνευση και εφαλτήριο για τις δικές μας τωρινές μάχες, πρώτα και κύρια για την προστασία της υγείας του λαού, για την προστασία της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων, για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αυταρχικών μέτρων, για τους αγώνες ενάντια στην επικίνδυνη για το λαό μας εμπλοκή των κυβερνήσεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

Θα τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με συμμετοχή σε συγκέντρωση και διαδήλωση με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. H έξαρση της πανδημίας επιβάλλει φέτος έναν διαφορετικό εορτασμό, ωστόσο ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου πρέπει να παραμείνει ανοιχτός με μέτρα υγειονομικής προστασίας, ώστε να μπορεί ο λαός και η νεολαία να αποτίσουν φόρο τιμής στην εξέγερση που ανέτρεψε τη δικτατορία

Από την πανδημία θα μας προστατέψουν τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα που θα επιβάλλουν οι συλλογικοί μας αγώνες για δημόσια υγεία και παιδεία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και αυταρχισμού, μαζί με την κοινωνική αλληλεγγύη. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομία, στρατό και εξοπλισμούς αλλά νοσοκομεία και γιατρούς. Διαδηλώνουμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Για ένα Πολυτεχνείο που θα αποτελέσει ένα διαρκές κάλεσμα αγώνα, μέσα από το οποίο θα εκφραστούν οι ανάγκες του σήμερα για υγεία, για ζωή, για αξιοπρέπεια.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα, της διεκδίκησης και της ανυπακοής στην κυβερνητική πολιτική με συλλογική αυτοπροστασία και υγειονομικά μέτρα!

  • Για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας όλου του λαού και ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων ενάντια στην ενίσχυση των κλινικαρχών
  • Για να σπάσει ο αυταρχισμός και η καταστολή
  • Για να αποσυρθούν όλα τα καταστροφικά νομοσχέδια, ξεκινώντας από το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση.
  • Για ουσιαστική στήριξη όλων των ανέργων, των αδήλωτων, των εργαζομένων που είναι σε αναστολή εργασίας και των μικρών επιχειρήσεων

Μαζικός αγώνας για ζωή και δικαιώματα- Όλοι/ες στην φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου, ενάντια στην κυβέρνηση!

Καλούμε σε προσυγκέντρωση, Σταδίου και Πεσμαζόγλου στις 3μμ,στην Αθήνα.

Υπογραφές: 

Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών

Αριστερή Ανασύνθεση 

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

Λαϊκή Ενότητα

Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Συνάντηση για Μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων (ΑΡΑΝ, Εργατικός Αγώνας, Σύλλογος Γ. Κορδάτος, Παρέμβαση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες).

Share.

Comments are closed.