Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Γιώργο Δελαστίκ

0

Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Γιώργο Δελαστίκ, ιστορικό στέλεχος της ριζοσπαστικής – αντικαπιταλιστικής αριστεράς και επί δεκαετίες διευθυντή της εφημερίδας ΠΡΙΝ. 

Ο σ. Δελαστίκ ήταν από τα φοιτητικά του χρόνια ενταγμένος στην αριστερά, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από όπου διαγράφηκε το 1989 λόγω της διαφωνίας του με την συμμετοχή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη και της γενικότερης κριτικής που ασκούσε στις κατευθύνσεις του ΚΚΕ, αλλά και στα καθεστώτα του “υπαρκτού σοσιαλισμού”.

Στη συνέχεια αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του ΝΑΡ, στην πολιτική και ιδεολογική διαμόρφωση του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ήταν πάντοτε παρών στις πολιτικές και ιδεολογικές μάχες. Μέσα από τις γραμμές του ΝΑΡ, κοσμούσε με την συμμετοχή του εκλογικές και πολιτικές συνεργασίες, τη Λαϊκή Αντιπολίτευση, το ΜΕΡΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε και συνέβαλε στις προσπάθειες για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό σχέδιο.

Παράλληλα, έγινε γνωστός για τη δουλειά του ως δημοσιογράφος σε μια σειρά από έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κατά την οποία αναδείχθηκε η κριτική του προσέγγιση, η υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων, η ανεξαρτησία του και το ήθος του. 

Η πολιτική και θεωρητική συνεισφορά του  ήταν πολύ σημαντική για την διαμόρφωση της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς σε μια ολόκληρη περίοδο υποχώρησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. 

Η απώλειά του είναι βαριά για τη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά και τη μαχόμενη δημοσιογραφία. 

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του. 

Share.

Comments are closed.