Αριστερή Συσπείρωση τχ. 35

0

Της σύνταξης


Το τεύχος 35 της Αριστερής Συσπείρωσης εκδίδεται εν τω μέσω πολιτικών διαξιφισμών μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αντιπολίτευσης σχετικά με την συμφωνία για το «Μακεδονικό ζήτημα» ενώ την ίδια στιγμή ψηφίζονται νέα αιματηρά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, μέτρα που εμβαθύνουν την πολιτική καταλήστευσης των λαϊκών στρωμάτων, υποθήκευσης και παράδοσης της δημόσιας περιουσίας. Η αξιόλογα σταθερή για μνημονιακή περίοδο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, απολαμβάνει τα διαπιστευτήρια των δανειστών δεδομένου ότι συνεχίζει με αμείωτη ένταση την υλοποίηση των μέτρων εσωτερικής υποτίμησης και καθήλωσης της αξίας της εργατικής δύναμης στην οποία το ελληνικό κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προσβλέπουν για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, οι κοινωνικοί αγώνες σημειώνουν σημαντική κάμψη σε σχέση με μια προηγούμενη περίοδο, δεδομένης της συσσώρευσης ηττών και της απουσίας κοινωνικής δυναμικής πίσω από μια διαφορετική πολιτική προοπτική για να πληττόμενα στρώματα.

Τα παραπάνω σημεία της συγκυρίας, όμως, δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι η επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία δεν μπορεί να ανακοπεί. Η απαρέγκλιτη εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους και οι δομικές αντιφάσεις του μνημονιακού προγράμματος εμπεριέχουν ενδεχόμενα όξυνσης της πάλης των τάξεων. Κρίσιμο ζήτημα της περιόδου είναι, λοιπόν, η ανάσχεση του κλίματος της ηττοπάθειας και η ανάπτυξη κοινωνικών αντιστάσεων που θα θέσουν τα λαϊκά συμφέροντα ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής διαπάλης. Σκοπός της παρούσας έκδοσης είναι να συμβάλλει στη συζήτηση της ριζοσπαστικής αριστεράς για τις δυνατότητες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κινήματος στα μέτωπα που ανοίγονται στη συγκυρία καθώς και για το προχώρημα της πολιτικής προοπτικής της ριζοσπαστικής αριστεράς, ως δύναμης ανατροπής και εκπροσώπησης των συμφερόντων των εργαζόμενων και της νεολαίας.

50 χρόνια μετά τα κινήματα του Μάη του 68’ που συγκλόνισαν την υφήλιο, συνεχίσουμε να πιστεύουμε στη δυνατότητα των μαζικών αγώνων και της ριζοσπαστικής αριστερής στρατηγικής να εκπλήσσουν τα κέντρα εξουσίας και να ανοίγουν δρόμους για τους λαούς.

  • Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος αναλύει τις τάσεις που αναπτύσσει ο ελληνικός καπιταλισμός και τους κινδύνους και ευκαιρίες που αναφαίνονται από αυτές για τα λαϊκά στρώματα.
  • Η Μαριάνα Τσίχλη γράφει για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ριζοσπαστικής αριστεράς και την αναγκαία στρατηγική της στη συγκυρία.
  • Φιλοξενούμε άρθρο του Αντώνη Νταβανέλου, μέλους της ΔΕΑ και της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, σχετικά με την πολιτική του ενιαίου μετώπου και τη μεταβατική πολιτική με βάση την εμπειρία του Μάη του 68.
  • Φιλοξενούμε άρθρο της Πολιτικής Οργάνωσης ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σχετικά με την ανάταση της αριστεράς στη συγκυρία που ανοίγεται μπροστά μας.
  • Ο Δημήτρης Σαραφιανός γράφει για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών στο πλαίσιο της μνημονιακής στρατηγικής.
  • Ο Γιώργος Βλάχος αναλύει τις όψεις του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και τα σενάρια πολέμου.
  • Οι Δήμητρα Βελέντζα, Βαγγέλης Καλιντεράκης και Χάρης Πετρόπουλος αναλύουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών για τη φοιτητική αριστερά και τα πολιτικά ρεύματα που αναπτύσσονται στα πανεπιστήμια.
  • Ο Βασίλης Καραμπάς γράφει για την επιχείρηση απονομιμοποίησης του ασύλου, των διαδικασιών και πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
  • Η Αναστασία Σταυροπούλου γράφει για τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού όπως ξεδιπλώνεται στον πόλεμο της Συρίας και τη στάση της αριστεράς.
  • Ο Σωτήρης Λαπιέρης αναλύει τα μέτωπα που ανοίγονται για το κίνημα μέσα από τους μετασχηματισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μνημονιακό πλαίσιο.

www.aras.gr

Share.

Comments are closed.